Kis ember, nagy felelősség: a csöppségek fényvédelméről
2018-07-29
Vigyázat, a kütyük öregítenek minket!
2018-11-04
Összes mutatása

Miért van a bőrünknek savköpenye?

dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász Budapest

Drogériák és patikák polcain számos, flakonjukon semleges PH-t harsányan hirdető kozmetikai termékeket talál ma a tudatos bőrápolásra törekvő vásárló. De vajon ez a tulajdonság tényleg olyan fontos, vagy megint csak egy marketing fogásról van itt szó?

Bőrünk felülete savas vegyhatású, aminek kialakulásában a szarusejtek anyagcseréje, valamint a bőrfaggyú és a verejték is szerepet játszik. Ez a savköpeny tejsavat és más „gyümölcssavakat” is tartalmaz. Elkötelezett kémia tanáraink anno belénk sulykolták kémhatásokról szóló alapismereteket, de bizonyára azóta ez a legtöbbeknél a feledés homályába veszett. Egy kis ismétlés: semleges PH-értéknek a 7-es számít (ilyen PH-értékkel bír pl. a tiszta víz), az ennél alacsonyabb PH-érték savas, a magasabb PH-érték pedig lúgos vegyhatásnak felel meg. A tömény savak igen alacsony, kb. 1-2-es PH- értékkel, a tömény lúgok viszont magas, 11-14-es PH-értékkel bírnak. Az emberi bőr savköpenyének testtájtól függően 4,5-5,5 a PH-értéke.

Mitől véd ez a savköpeny?

A bőr kissé savas PH-értéke azért annyira fontos, mert ez meghatározza, hogy milyen mikroorganizmusok élhetnek rajta.  A bőr felszínén ugyanis több ezer fajta baktérium, vírus, élesztőgomba és atka él, aminek összességét mikrobionnak nevezzük. Gondoljunk csak bele: egy emberi szervezetben és a testfelületen élő baktériumok száma a Föld lakosságának körülbelül az ezerszeresét teszi ki! Nagyon fontos, hogy a bőrön lévő különböző mikroorganizmusok megfelelő arányban, egyensúlyban legyenek, és mint valamilyen „klán” tagjai, kölcsönösen féken tartsák egymást, ne engedjék, hogy valamelyikük felülkerekedjen. Ehhez a bőr savköpenye biztosítja a megfelelő klímát és környezetet. Bőrünk minden egyes négyzetcentiméterén rövid ideig, vagy tartósan jelen lévő, több millió különböző mikroorganizmus egyfajta ajtónálló szerepet tölt be, ugyanis az ember immunrendszerével karöltve megvédi a bőrünket és a szervezetünket az agresszív kártékony behatolókkal szemben.

Ez a külső savköpeny másrészt része a bőr természetes hidratáló faktorának (un. natural moisturizing factor), mert képes megkötni a vizet, és ilyen módon megnövelni a bőr legfelső rétegének nedvességtartalmát.

Mitől változik a savköpeny PH-értéke?

A bőr  savas PH-értéke igen labilis, számos külső és belső tényező hatására könnyen megváltoztatható. Befolyásolja az illető neme, életkora, bőrszíne, valamint testtájanként is mutat némi eltérést. Hatással van rá a faggyútermelés és az izzadás mértéke, a bőr hidratáltságának a foka és különböző megváltozott anyagcsere folyamatok (pl. cukorbetegség). Időjárási tényezők, a bőr bakteriális fertőzése és különböző bőrápolásra és tisztításra használt kozmetikumok, átmenetileg szintén megváltoztathatják a bőr külső felszínének PH-értékét.

Hogyan hat a tisztálkodás a bőr savköpenyére?

A bőrfelszín optimális, enyhén savas PH-értéke tisztálkodás hatására könnyen eltolódik lúgos irányba (tehát PH-értéke emelkedik), aminek következtében a bőr kiszárad, különböző irritáló hatásokkal szemben érzékenyebbé válik. Pusztán tiszta csapvízzel történő zuhanyzás is kedvezőtlen hatással van a bőr savköpenyére, hiszen a csapvíz PH-értéke 7-8 között mozog. Klinikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy ilyen esetben a bőrnek 4-6 órára van szüksége, hogy visszanyerje külső rétegének enyhén savas kémhatását. A helyzetet tovább rontja, hogy a legtöbb hagyományos szappan kifejezetten lúgos kémhatású, PH-értékük 9-11 között van, így használatuknál még több idő szükséges a savköpeny regenerálódására.

A semleges PH-val rendelkező tisztálkodási kozmetikumok kicsit becsapósak, hiszen PH-értékük ezeknek is 7-es körüli. Használatuk kétségtelenül kedvezőbb, mint a hagyományos szappanoknak, viszont kisebb mértében ugyan, de szintén kedvezőtlenül befolyásolják a savköpenyt. Korunk tisztálkodási mániájával így sokszor az ellenkező hatást érjük el. Nyilvánvalóan jó közérzetünkhöz és környezetünkben lévő embertársaink tiszteletéhez hozzátartozik testünk megfelelő higiénés karbantartása, ápolása, de ezen a területen sem tanácsos túlzásokba esni.

Néhány érdekesség:

  • A savköpeny PH-értéke kicsit magasabb télen, mint nyáron.
  • A savköpeny PH-értéke emelkedik, ahogy öregszünk.
  • A magasabb PH-értékkel bíró bőr hajlamosabb ekcéma és pattanás kialakulására.
  • A bőr természetes védekező funkciója (un. barrier funkciója) sokkal gyorsabban helyreáll PH 5 értéknél, mint PH 7 értéknél.
  • Az 5-nél alacsonyabb PH-értékkel bíró bőr jobban hidratált.

A férfiak bőrének külső rétege savasabb, mint a nőké (ez velünk, nőkkel szemben elég igazságtalan).

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!