Ekcéma-fenyegető
2020-11-29
Kiütött az övsömör?
2022-01-23
Összes mutatása

Segítség, ótvaros a gyerekem!

Mi okozza az ótvart?

Rendszerint amikor a szülőt ótvar diagnózissal szembesítem a gyermeke bőrbetegségét illetően, tágra nyílt szemekkel, értetlenséggel és hosszas mentegetőzéssel találkozom. Mostanában már kezdek rutinossá válni, és inkább egy orvosi szakzsargonnal vezetem fel a beszélgetést: azt mondom, impetigo contagiosa. Aztán elmagyarázom, hogy mit is jelent ez.

Mi az az impetigo – hétköznapi nevén ótvar?
Egy meglehetősen gyakori, baktérium okozta, felszínes bőrfertőzés.
A közbeszéd az ótvar vagy ótvaros kifejezést gyakran használja átvitt vagy pejoratív értelemben, de a közhiedelemmel ellentétben, nem kell piszkosnak vagy ápolatlannak lenni ahhoz, hogy valakin ilyen bőrfertőzés megjelenjen.

Mi okozza az ótvart?
Leggyakrabban un. Staphylococcus aureus és/vagy Streptococcus pyogenes gennykeltő baktériumok okozzák.
A Staphylococcus aureus nem egy ritka, egzotikus baktérium, ugyanis az emberek közel 20%-a hosszabb-rövidebb időn keresztül tünetmentesen hordozza bőrén, vagy nyálkahártyáján (leggyakrabban az orrüreg elülső részében). A gyermekek gyakrabban válnak hosszan tartó hordozóvá, mint a felnőttek, így ők nagyobb eséllyel kapnak Staphylococcus okozta fertőzéseket megfelelő körülmények között, és más fogékony személyeket is megfertőzhetnek.
A Streptococcus pyogenes másnéven húsevő baktérium, nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szaporodik sebekben vagy gyulladt bőrterületeken. Az emberek többsége szintén tünetmentesen hordozza vagy üríti ezt a kórokozót is.

Kinél és hogyan alakul ki ótvar?
Ótvar bárkinél kialakulhat, de kétségtelenül gyakoribb a fejlődő, rossz higiénés körülményekkel bíró országokban. Gyermekkorban nagyobb eséllyel fordul elő, aminek oka valószínűleg a bőrfelszín még tökéletlen lipid- és savköpenye, valamint a vékony szaruréteg. Felnőtteknél inkább másodlagosan csatlakozik viszkető bőrbetegségekhez, amikor az érintett vakarással segíti elő a kórokozó bejutását a bőrbe. Fülledt nyári melegben az izzadás szintén kedvez a fertőzés kialakulásának.
A baktériumok általában kisebb sérüléseken keresztül jutnak be a bőrbe, ahol különböző fehérjék elősegítik megtapadásukat. Staphylococcus okozta ótvar esetén nem feltétlenül szükséges ilyen sérülés, mert ez a kórokozó egy speciális toxin termelése révén sértetlen bőrt is meg tud fertőzni.

Hogy néz ki az ótvar?
Megjelenésében különbség van a Staphylococcus okozta hólyagos, és a Streptococcus okozta nem hólyagos ótvar között.
A hólyagos ótvart okozó Staphylococcus egy olyan toxint termel, ami a hám felső rétegeiben az elszarusodott bőrsejtek összekapcsolódását biztosító fehérjét hasítja, és ezzel felszínes hólyagképződést eredményez. Ilyenkor jellegzetes hámgallérral övezett sárgás pörkkel fedett felületes sebeket, időnként laza falú hólyagokat látunk. Az ilyen megjelenés különösen gyakori gyermekkorban.

A nem hólyagos ótvar leggyakrabban az arcon (orr és száj körül), de bárhol a testfelszínen vörös alapon apró gennyhólyagokkal kezdődik, ezek gyorsan kifakadnak, majd sárgás varr alakul ki, miközben a környezetben újabb területekre is kiterjedhet a fertőzés.

Hogyan diagnosztizáljuk az ótvart?
Szakembernek az ótvar kórisme felállítása a szemmel látható bőrtünetek alapján általában nem okoz nehézséget. Sebváladékból vett mintából a baktériumok mikroszkópos vizsgálattal vagy tenyésztéssel kimutathatók, de ezt a kezelés megkezdése előtt rutin szerint többnyire nem végezzük el.
Lehet-e szövődménye az ótvarnak?
A bőrtünetek általában pár napon vagy héten belül nyom nélkül – esetleg átmeneti hyperpigmentációval – gyógyulnak.
Nagyon ritkán, 3-6 héttel az un. A csoportú Streptococcus okozta bőrfertőzés után vesebetegség (poststerptococcalis glomerulonephritis) alakul ki. Ha ennek gyanúja merül fel, érdemes az ótvar gyógyulását 3 héttel követően vizeletvizsgálatot csináltatni.

Hogyan kezeljük az ótvart?
Az esetek többségében az ótvar helyi kezelés mellett pár nap alatt szépen meggyógyul. Ennek kulcsfontosságú része, hogy fertőtlenítő áztatást követően a sebet fedő pörköt óvatosan ledörzsöljük, eltávolítsuk. Ezután antibakteriális oldatot és krémet alkalmazunk. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a szomszédos bőrterületek tovább fertőződését, érdemes az érintett területeket jól szellőző gézzel vagy ragtapasszal lefedni.
Ritkán (kiterjedt bőrtünetek esetén, vagy ha helyi kezelés mellett pár nap alatt nem látunk javulást) szükség lehet szájon át antibiotikum adására.
Annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzés másik emberre történő átadását, az érintett gyermek gyógyulásig nem mehet közösségbe, és kerülni kell pl. a közös törölköző használatát.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!