Vírusos szemölcsökMi okozza a vírusos szemölcsöt?

A legtöbb vírusos szemölcsöt a HPV (human papilloma vírus) kórokozó fertőzése hozza létre. Eddig több mint 150 különböző HPV vírust azonosítottak, amiket számozással különítenek el egymástól (pl. HPV6). A különböző vírus altípusok más testtájakon okoznak fertőzést. Míg legtöbb HPV vírus csak zavaró, de az egészségre ártalmatlan szemölcsöket hoz létre, addig ma már tudjuk, hogy egyes altípusoknak szerepük van a méhnyakrák kialakulásában (un. magas rizikójú HPV vírusok).

Hogyan kapható el a szemölcs?

A vírus átadása bőrről bőrre történik. Egy fertőzött személy akár kézfogással is át tudja adni a fertőzést egy másik embernek, illetve saját, egyéb testtájak bőrére is továbbterjesztheti azt. A vírus közvetett módon is terjed, olyan eszközzel, amely korábban fertőzött személy szemölcsével érintkezett (pl. törölköző, edzőgépek). Uszodában felázott vagy edzéstől leizzadt bőrfelületen, a felszíni, szabad szemmel nem látható, apró sérüléseken keresztül a vírus könnyebben megfertőzi a hámsejteket.

A körömrágás és a szemölcs vakarása szintén nagymértékben elősegítheti a szemölcs terjedését. A vírusos szemölcsök különösen gyermekközösségekben gyakoriak (az iskoláskorú gyermekek 20%-án előfordul).

Fontos, hogy minden szervezet immunrendszere eltérő módon reagál a HPV-vírusra, ezért nem mindenkinél alakul ki szemölcs, aki érintkezésbe kerül HPV-vírussal. (Vagyis vannak szemölcs kialakulására hajlamos, és kevésbé hajlamos személyek.)

Milyen szemölcs fajták vannak?

  • A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) leggyakrabban a talpon, kezeken, kézujjakon, körmök körül jelenik meg, elsősorban gyerekeken. Jellegzetesen 2-5 mm-es nagyságú, tagolt vagy szurkált felszínű csomókat látunk. A talpi felszínen a teherviselés miatt nem tud előemelkedni a szemölcs, hanem benyomódik a bőrbe, így gyakran járáskor fájdalmat okoz. Az ilyen szemölcsök megjelenésükben tyúkszemhez hasonlíthatnak, azonban egy egyszerű módszerrel attól könnyen elkülöníthető. A szemölcs felszínét megkaparva ugyanis pontszerű hajszálér vérzés jelentkezik, ami a tyúkszemre nem jellemző.
  • A lógó szemölcsök (verruca filiformis) az arc vagy a nyak bőrén, a szemhéjakon 2-6 mm hosszú, néhány mm átmérőjű, vékony, bőrszínű vagy halványbarna, végükön ecsetszerűen elágazó növedékek. Borotválkozás során könnyen tovább terjednek.
  • A futószemölcs vagy kúszószemölcs (verruca plana juvenilis) általában az orcákon és a homlokon tömegesen megjelenő, a bőrfelszínből enyhén, laposan kiemelkedő, apró pár mm-es göbcsék. A szemölcsök színe általában megegyezik a környező bőr színével, esetenként halvány rózsaszínű lehet. Az apró kis dudorok összefolyhatnak, vagy a vakarás okozta terjedésük miatt szabályos vonalakba rendeződhetnek.
  • Speciális formája a vírusos szemölcsöknek a nemi szerveken vagy a végbélnyílás körül megjelenő genitalis szemölcs (condyloma acuminatum). Ezeknek a szemölcsöknek 90 százalékát a HPV-6 és a HPV-11 vírustörzs okozza. Az ilyen HPV vírusok elleni kifejlesztett védőoltással a fertőzés megelőzhető, de a vakcinát elsősorban 26 éves kor alattiaknak ajánlják.
  • Az uszodaszemölcsök (molluscum contagiosum) nevükből eredeztethetően főleg uszodákban fertőznek. Rendszerint gyermekeknél vagy meggyengült immunrendszerű felnőtteknél fordul elő. A 2-4 mm-es, jellegzetesen fényes, behúzódott közepű, félgömb formájú kinövéseket nem HPV-vírus, hanem a himlővírusok egyike (poxvírus) okozza.

Miért kell kezelni a szemölcsöt?

Sokan hónapokig, évekig elhanyagolják szemölcseiket, végül egy kellemetlen tünet miatt döntenek úgy, hogy foglalkoznak a kezelésükkel. Igaz, vannak szemölcsök, amelyek egy idő után maguktól, bármilyen kezelés nélkül elmúlnak, de az esetek többségében nem ez tapasztalható. Egy bizonyos méret felett, elhelyezkedésüktől függően kellemetlenséget, sőt fájdalmat is okozhatnak (pl. talpi szemölcsök vagy körömágy melletti szemölcsök). A fertőzést a szemölccsel rendelkező személy saját magán is tovább terjesztheti, és másoknak (leggyakrabban családtagoknak) is átadhatja. Végül az ilyen rendellenes növedékek ápolatlanságot, a külsőnkkel szembeni igénytelenséget sugallhatnak.

Érdemes minél hamarabb elkezdeni kezelni a szemölcsöt, mert így annál hamarabb sikerül megszabadulni tőle.

Hogyan kell kezelni a szemölcsöket?

Kis mérető, kezdeti stádiumban lévő szemölcsök esetében meg lehet próbálkozni az otthoni kezeléssel. Ehhez számos helyi készítmény (különböző ecsetelők, oldatok, fagyasztók) áll rendelkezésre a patikák polcain. Sokak számára szimpatikus az ilyen kezelés, mert nem jár fájdalommal, viszont gyakran több hónapot igényel, és sokan nem elég kitartóak.

A kezelés egy másik, radikálisabb módja, a helyi érzéstelenítés mellett történő electrosebészeti eltávolítás, vagy amikor előzetes puhító kezelést követően, egy speciális éles kanállal vágjuk ki a szemölcsöt. Ilyen beavatkozások után egy nyílt seb keletkezik, ami elhelyezkedéstől, nagyságtól és mélységtől függően pár hét alatt gyógyul.

Gyakran a legjobb megoldás a szemölcs kezelésére a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás. Ilyenkor nem keletkezik nyílt seb, de a kezelt terület felhólyagosodhat, pár napig fájhat. A módszer gyors, hatékony, gyógyulást követően nem hagy heget. Gyakran ismételt kezelés szükséges, és lehet otthoni helyi kezeléssel kombinálni.

Fontos azzal tisztába lenni, hogy bármilyen módszer szerint történik az eltávolítása, a szakirodalom adatai és saját tapasztalatom alapján is a szemölcs kb. 30%-ban visszanő.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!