Rosacea


Mi a rosacea?


A rosacea egy viszonylag gyakori, krónikus lefolyású, kiújulásra hajlamos, az arcot érintő gyulladásos bőrbetegség. Elsősorban 40-50 év közötti fehér bőrű egyéneket érint, nőknél valamivel gyakoribb, de férfiaknál általában súlyosabb formában jelentkezik. Többféle tünettel nyilvánulhat meg: kezdetben többnyire az arc kipirosodik, ég, majd apró értágulatok, és pattanásra emlékeztető vörös, vagy gennyet tartalmazó csomók keletkeznek.

Mi okozza a rosaceat?


A rosacea pontos oka lényegében ismeretlen. Feltételezhetően öröklött tényezők hajlamosítanak kialakulására. Normális körülmények között is bizonyos érzelmi állapotok, stressz, izgalom, az arc kipirulását okozzák. Rosaceára hajlamos egyéneknél azonban a bőr kisereinek hibás beidegzése miatt, az erek fokozott tágulékonysága jellemző, végül ezek a bőr erek ilyen tágult állapotban „megbénulnak”, és apró hajszálértágulatok formájában láthatóvá válnak. Alkoholfogyasztás, gyomor-bélrendszeri zavarok, valamint szélsőséges időjárás is elősegíthetik a bőrbetegség kialakulását. Fűszeres, forró ételek vagy feketekávé fogyasztása is provokálhatja a bőrtüneteket. Bizonyos esetekben egy Demodex folliculorum nevű atka mutatható ki a szőrtüszők nyílásai körül, ami valószínűleg szintén szerepet játszik a pattanásszerű tünetek kialakulásában.

Mik a rosacea tünetei?


A tünetek általában lassan, észrevétlenül kezdődnek. A domináló bőrjelenségek alapján a rosacea 3 stádiumra osztható.

  • Az első stádiumban (rosacea erythematosa) az arcot, a nyakat és esetleg a ruhakivágás területét érintő szakaszos kipirulás észlelhető, amely egyre hosszabb ideig áll fenn. Később ez a bőrpír állandósul és apró hajszálértágulatok válnak láthatóvá.
  • A második stádiumban (rosacea papulopustulosa) a faggyúmirigyek környékének gyulladása következtében, pattanásra emlékeztető, gyulladt, vörös csomók alakulnak ki.
  • A harmadik stádiumban (rosacea conglobata) nagy, összefolyó, időnként gennyel telt csomók keletkeznek. Főként férfiakon, a faggyúmirigy és a bőr kötőszövetének túltengésének következtében az orr megnövekedésével és eltorzulásával járó un. rhinophyma alakulhat ki.

A bőr főleg napsugárzás és hideg levegő hatására kellemetlenül ég. Fűszeres, forró ételek ill. alkohol vagy kávé fogyasztása, valamint a környezetben bekövetkező drasztikus hőmérséklet változás a bőrtünetek súlyosbodását vagy fellángolását okozhatják.

A kórlefolyás egyénenként igen változatos. A tünetek kezdetben csak szakaszosan jelentkeznek, és általában néhány órán-napon keresztül állnak fenn. Előfordul, hogy a betegség megáll ebben a kezdeti, első stádiumban.

Fontos tudni, hogy a betegek 1/3-ában jelentkezik szemérintettség is. Előfordul, hogy enyhe bőrtünetek mellett súlyos szemészeti eltérések állnak fenn, és fordítva.

Viszonylag gyakori a kötőhártya gyulladása, mely fényérzékenységhez vezethet, de a gyulladás a szem mélyebb rétegeiben is megjelenhet, ami komolyabb komplikációt okozhat.

Hogyan kezeljük a rosaceat?


A kezelést a tünetek jellege és súlyossága határozza meg. Enyhébb esetekben antibakterialis vagy antiparazitás hatású oldat, gél vagy krém eredményes lehet.

Semmilyen esetben sem javasolt ún. szteroid tartalmú külső szerek használata, mert bár kezdetben látványos javulást okozhatnak, használatuk abbahagyásakor a tünetek fokozottabb formában kiújulnak, ill. tartós alkalmazásnál maradandó mellékhatásokat okozhatnak.

Az apró hajszálértágulatok lézeres kezeléssel (pl. dióda lézer, IPL) eltüntethetők, az ilyen terápiát célszerű az őszi-téli hónapokra időzíteni.

Súlyos, zavaró tünetek esetén szükséges lehet a tabletta formájában alkalmazott belső kezelés (antibiotikum, metronidazol, isotretinoin).

Néhány hasznos tanács:

  • Lehetőség szerint a kerülendőek a bőrtünetek provokálásáért felelős különböző faktorok: alkohol, kávé, fűszeres, forró ételek fogyasztása.
  • Nagyon fontos a fényvédelem! Napfényhatás esetén legalább 30 SPF számmal ellátott fényvédő krémet ajánlott használni.
  • Hideg, szeles levegő esetén praktikus az arc alsó részét fedő sál, vagy símaszk viselése.
  • A mindennapos bőrápolásra is fontos odafigyelni, ugyanis a rosaceas bőr különösen érzékeny kémiai és fizikai irritáló hatásokra. Kerülni kell az olyan készítmények használatát, melyek alkoholt és egyéb bőrt irritáló anyagokat tartalmaznak. Érdemes szappanmentes arctisztító oldatot és speciális illatanyag és konzerválószer mentes hidratáló krémet használni. A bőr rendszeres dörzsölése (pl. bőrradír), piszkálása rontja a tüneteket.
  • Vannak olyan make-up termékek ill. technikák, amik segítségével jó el lehet fedni a meglévő bőrpírt. Ilyen pl. a zöldes árnyalatú make-up felkenése a könnyebb, folyékony állagú, világosabb alapozó alá.
  • Enyhébb esetekben hatásos lehet a kíméletes, napi gyakorisággal elvégzett arcmasszázs: az arc közepétől az ujjak körkörös mozgatásával haladjunk a fülek felé.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!