AnyajegyszűrésMiért van szükség anyajegyszűrésre?

Anyajegyszűrésre azért van szükség, mert a pigmentált bőrelváltozások előre nem megjósolható időben és módon, daganatosan átalakulhatnak, így festékes bőrrák (un. melanoma) alakulhat ki belőlük.

Rendszeres anyajegy vizsgálat azért javasolt, mert minél előbb észrevesszük és sebészi úton eltávolítjuk az ilyen anyajegyet, annál jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra.

Hogyan történik az anyajegyek vizsgálata?

Az anyajegyek vizsgálata egy hordozható kézi műszerrel, un. dermatoszkóppal történik, amely segítségével 10-szeres nagyításban láthatjuk a pigmentált eltérések szerkezetét. A vizsgálat előfeltétele, hogy a vizsgáló műszer lámpácskájából eredő fény bejusson a bőrbe, normál körülmények között ugyanis a bőrfelszínről visszaverődik, melynek mértékét a bőr felső szarurétegének egyenetlensége tovább fokozza. A kisebb nagyobb felszíni egyenetlenséget átlátszó folyadékkal (pl. színtelen fertőtlenítő oldat) kitöltve elérhetjük, hogy a levegő és a bőr egymástól eltérő fénytörési indexe eltűnjön, ezáltal a bőr felső rétegének átláthatósága fokozódjon. Ily módon kedvező optikai feltételek teremtődnek ahhoz, hogy a bőr szabad szemmel nem vizsgálható rétegeibe is „betekintsünk”.

Ma már vannak digitális fényképezőgéphez csatlakoztatható dermatoszkópok, így lehetőség van a vizsgált anyajegy képét digitalizált formában számítógépen tárolni. Ezzel az eljárással nagyobb biztonsággal és pontossággal lehet a pigmentált eltérésekben bekövetkező változásokat nyomon követni. A kontrollvizsgálatok során, a nagyított képek összehasonlításának köszönhetően az anyajegyek időbeli elváltozásai és annak dinamikája is pontosan megállapítható.

Milyen gyakran javasolt anyajegyszűrésre járni?

Az anyajegyek vizsgálatát általában évente ajánlott elvégeztetni (kivételt képeznek azok a szerencsések, akiknek bőrén egyáltalán nincs pigmentált bőrelváltozás).

Fél évente javasolt anyajegyszűrés, akinek:

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!