KörömgombaMi az a körömgomba?

A körömgomba a láb-, és a kéz körömlemezeinek többségében fonalas-, ritkábban sarjadzó- vagy penészgombák okozta fertőzése. Az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati panasz, a 40 év feletti lakosság közel 40%-a szenved ettől a kellemetlenségtől.

Mik hajlamosítanak körömgomba kialakulására?

A körömgombásodás egyike a civilizációs ártalmaknak, hiszen a múlt században terjedtek el a zárt, nem szellőző műanyag cipők, műszálas zoknik, harisnyák, melyek kedvező feltételeket (nedves, meleg, sötét élettér) biztosítanak különböző gombafajoknak. Hozzájárult a fertőzés elterjedéséhez a XX. században valamennyi társadalmi réteg számára elérhető fürdőkultúra, a strandok, uszodák divatja is.

Idősebb korban (a végtagok rosszabb keringési viszonyai miatt), cukorbetegeknél, meggyengült immunrendszerrel bíróknál, immunrendszert gátló (un. immunszupresszáló) kezelés alatt állóknál szintén nagyobb arányban lehet számítani körömgomba megjelenésére.

Hajlamosító tényező lehet még a láb körömlemezét rendszeresen érő kisebb trauma, ami elsősorban bizonyos sportolókat, pl. labdarugókat, hosszútávfutókat, teniszezőket érint.

A túl agresszív pedikűr okozta hámsérülés is behatolási kaput képezhet a környezetünkben sok helyen jelen lévő gombák számára.

A műkörmök viselése is elősegítheti a kéz körömlemezeinek gombás fertőzését: akadályozza a szellőzést, és már akár mind a 10 köröm érintett lehet, mire az illető észreveszi a tüneteket. Különösen előfordul gyakorló háziasszonyoknál, akik hosszú ideig vízben áztatják a kezüket (mosogatás, krumpli pucolás stb.), mivel ez tovább gyengíti a körmök ellenálló képességét.

Mik a körömgomba tünetei?

A láb körömlemezein mintegy négyszer gyakrabban fordul elő gombás fertőzés, mint a kézen. Ennek az egyik oka a már említett zárt cipők viselése, amikor kedvezőek a helyi feltételek a gombák szaporodásához, másrészt a lábkörmök keringési viszonyai rosszabbak, mint a kézkörmöké, így a szervezet immunrendszere nehezebben tudja felismerni és megállítani a fertőzést.

Leggyakrabban a nagylábujjak körömlemezein látjuk a jellegzetes tüneteket, de akár az összes lábköröm is érintett lehet. Ilyenkor a körömlemez, többnyire a szabad szél felől indulva megvastagszik, kezdetben csak fényét veszti, majd sárgásfehéren elszíneződik, töredezetté válik. Körömvágáskor vagy körömreszeléskor a megvastagodott körömlemez aló fehér, morzsalékos anyagot lehet eltávolítani. Előrehaladott esetekben ez a morzsalékos massza a körömlemezt a körömágyról elemelheti.

Miért kell kezelni a körömgombát?

Túl azon, hogy ma már a jó megjelenéshez hozzátartozik a szép, formás, ápolt köröm, a gombás körömlemez egy idő után fájdalmassá válhat, és hajlamosíthat egyéb bakteriális fertőzések (pl orbánc) kialakulására is.

Hogyan kell kezelni a körömgombát?

A különböző médiákban gyakran reklámozott, többnyire vény nélkül kapható krémek, oldatok, lakkok használatától sajnos csak ritkán, egész kis kiterjedésű fertőzés esetében várható gyógyulás.

Lényegesen hatékonyabb a belső kezelés: általában 3-4 hónapig tartó gyógyszerszedéssel a körömgomba 60-70%-ban gyógyítható. (Rontja a gyógyulás esélyeit az idősebb kor, a cukorbetegség és a hosszú ideje fennálló, több körmöt érintő fertőzés.)

Fontos a kezeléssel párhozamosan elvégezni a lábbelik fertőtlenítését: erre a célra leggyakrabban a formalin 10-20 %-os oldatát ajánljuk. Ebből pár cseppet kisebb vattadarabra öntve kell a cipőbe helyezni, és lehetőleg egy napon át légmentesen lezárni. A cipőket a formalinos fertőtlenítés után legalább 2 napig kell szabad levegőn szellőztetni. Ennél az eljárásnál lényegesen egyszerűbben kivitelezhető, de jóval költségesebb módszer, az ilyen célra gyártott UVC cipősámfa alkalmazása.

Hogy lehet megelőzni a körömgomba kialakulását?

A körömgomba kialakulásáért felelős különböző gombafajok környezetünkben nagyon sok helyen jelen vannak, ezért nincs ellenük teljes mértékben hatásos védekezés. Ha kellőképpen elővigyázatosak vagyunk, akkor azonban a fertőzés és az újrafertőzés esélye jelentősen csökkenthető.

Érdemes jól szellőző, természetes anyagból (bőr, vászon) készült, és ha az időjárás megengedi, nyitott lábbeliket viselni. Különösen, akinek a lába izzadásra hajlamos, gyakran cseréljen zoknit, ami az izzadságot jobban felszívó pamut anyagból készüljön. Gombaellenes hintőpor vagy spray használatával a fertőzés esélye szintén csökkenthető. Nyilvános helyeken (uszodák, edzőtermek, mosdók) ne tartózkodjunk mezítláb. Közös manikűrkészlet használata esetén az eszközöket fertőtlenítsük le, megbízható manikűröst vagy pedikűröst válasszunk. Különösen már kialakult körömgomba esetén (bár csábító, hogy eltüntessük a látványos tüneteket), ne használjunk körömlakkot és műkörmöt, mert ez a körömlemez szellőzését gátolja, így nehezíti a gyógyulást. Végezetül mossunk kezet fertőzött körömlemez érintését követően.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!