Festékes anyajegyek


Mik a festékes anyajegyek?

A jóindulatú festékes anyajegyek a bőrelváltozások széles spektrumát képviselik. Szinte nincs olyan ember, aki ne hordozná a bőrén a pigmentált elváltozások valamelyik formáját. Láthatóak lehetnek már születéskor, de bármely későbbi életkorban is megjelenhetnek. Keletkezésük oka, hogy a bőr felső rétegeiben (a hámban és az irhában) csoportosan, fészkeket alkotva nagyszámú festéktermelő sejtek jelennek meg, vagy a már meglévő pigmentet termelő sejtek aktivitása fokozódik, így több festékanyagot termelnek. Az életkor előrehaladtával, elsősorban hormonális változásokkal párhuzamosan (pl. serdülőkor, terhesség) a festékes anyajegyek normálisan is növekedhetnek, változhatnak, számuk fokozatosan gyarapodhat. Nemcsak a bőrön, hanem a nyálkahártyán is (például szájüregben vagy a nemi szerveken) is előfordulhatnak. Nagyságuk néhány millimétertől többtenyérnyi méretig terjedhet. Színük is változatos: a bőr felsőbb rétegeiben található anyajegyek többnyire világosbarnák, míg az irha mélyebb rétegeiben lévők sötétebb színűek, akár kékesszürke árnyalatúak. Van, hogy a bőrfelszínben helyezkednek el, vagy abból laposan, félgömbszerűen vagy „karfiolszerűen” kiemelkednek.

Atípusos vagy dysplasias (ejtése: diszpláziás) naevusról (ejtése: névusz) beszélünk, ha az anyajegy alakja szabálytalan, többféle színű részből áll (fekete, világos-, sötétbarna, vörös, rózsaszín), esetleg benne kiemelkedő, tömött tapintatú területek különíthetők el. Leggyakrabban pubertas, vagy fiatal felnőttkorban jelennek meg, előfordulásuk nem ritka. Kialakulásuk oka pontosan nem ismert, de a gyakori családi halmozódás genetikai tényezők szerepét valószínűsíti, és valószínűleg fontos kiváltó faktor a napsugárzás ultraibolya tartománya is. A dysplasticus anyajegyek jelentősége abban áll, hogy ha ezek száma meghaladja a 12-15-öt, az a festékes bőrdaganat (un. melanoma) kialakulásának szempontjából fokozott kockázatot jelent. Ilyen esetben félévenkénti bőrgyógyászati ellenőrző vizsgálat javasolt, hogy a rosszindulatú elfajulásra leginkább gyanús anyajegyeket sikerüljön időben kiszűrni és eltávolítani.

Mikor kell egy anyajegyet eltávolítani?

A legtöbb festékes anyajegyet nem szükséges eltávolítani, de javasolt a fényvédelem és az időszakos bőrgyógyászati ellenőrzés.

Ha a szűrővizsgálat során olyan pigmentált elváltozást találunk, amely felveti bőrrák gyanúját, vagy olyan atípusos anyajegyet észlelünk, amelynél fennáll a későbbi rosszindulatúvá válás lehetősége, vagy amelyik rendszeres irritációnak van kitéve (pl. melltartó, öv, nyaklánc dörzsöli, a fejen fésülködéskor gyakran megsérül), vagy panaszt okoz (viszket, ég), akkor az eltávolítását javasoljuk. Indokolt lehet az eltávolítás olyan esetben is, ha egy anyajegy kozmetikailag zavaró helyen (pl. arcon) van, bár orvosi szempontból ártalmatlan. Ilyenkor fontos tisztában lenni azzal, hogy egy anyajegyet teljesen nyomtalanul nem lehet eltávolítani, valamilyen látható heg mindig marad a helyén.

Hogyan távolítják el az anyajegyeket?

Az anyajegy eltávolításával kapcsolatosan még mindig gyakori az a téves elképzelés, miszerint „az anyajegyekhez nem szabad hozzányúlni, mert akkor daganatosan elfajulnak”. Ezzel ellentétben, míg bizonyos esetekben probléma származhat abból, ha egy anyajegyet nem távolítanak el időben, addig a szakma szabálya szerint elvégzett eltávolítás teljesen biztonságos. Az anyajegyeket kizárólag műtéti úton, kimetszéssel lehet onkológiai szempontból biztonságosan eltávolítani, ugyanis ilyenkor az anyajegyet körülvevő ép szövettel együtt vágjuk ki a bőrből, anélkül, hogy a szike magát az anyajegyet érintené.

A kimetszés helyi érzéstelenítésben zajlik, majd az eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatra küldjük, ami információt nyújt arról, hogy vannak-e már esetleg daganatosan átalakult sejtek, ill. hogy a kimetszés az anyajegy teljes körvonala és vastagsága mentén ép szöveti szegéllyel történt-e.

Mikor kell feltétlenül bőrgyógyászhoz fordulni?

Ha egy pigmentált naevus hirtelen gyors növekedésnek indul, ha korábban szabályos alakja szabálytalanná válik, ha egységes színe egyenetlenné válik, ha előzőleg lapos volt, és hirtelen kiemelkedővé válik, ha benne tapintható sötét csomó jelenik meg, vagy ha sérülés nélkül vérzik, nedvedzik, feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Anyajegyszűrésen szinte valamennyi anyajeggyel rendelkező embernek évente ajánlatos részt venni. Azoknak, akiknek nagyszámú dysplasticus naevusa van, vagy nagyobb méretű veleszületett festékes anyajeggyel rendelkezik, félévente tanácsos az ellenőrzés.

Fokozottan oda kell figyelni a festékes anyajegyekre azoknak, akiknek családtagjainál festékes bőrrák (melanoma malignum) fordult elő.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!