Miért van a bőrünknek savköpenye?
2018-10-07
Ha tél, akkor száraz, berepedezett kezek
2018-12-09
Összes mutatása

Vigyázat, a kütyük öregítenek minket!

károsíthatják bőrünket a kütyük?

Nincs olyan lelkes okostelefon vagy tablet használó, aki ne hallotta volna az óvva intő figyelmeztetéseket: a kütyümánia negatívan hat agyunk fejlődésére és személyiségünkre, rontja a szemünket, csökkenti koncentrációs képességünket, hátráltatja nyugodt éjszakai alvásunkat.

Nemrégiben azonban egy olyan információ került napvilágra, ami talán a folyamatosan szelfiző fiatalabb generációt is önmérsékletre sarkalja. Szárnyra kapott ugyanis a hír, miszerint az elektronikus készülékek monitorjai által kibocsájtott kék fény felgyorsítja a bőr öregedését.

Mi az a kék fény?

A látható fény (ami a teljes elektromágneses sugárzás szabad szemmel érzékelhető része) a sugárzás hullámhosszától és energiájától függően, vörös, narancs, sárga, zöld és kék színű spektrumokra osztható. Amennyiben a fény valamennyi látható hullámot tartalmazza, „fehér” fényt látunk, ilyen például a napfény.

A 380 és 500 nm közötti tartományban levő kék fényt nagy energiájú látható fénynek (HEV – High Energy Visible light) nevezzük. Anélkül, hogy mélyebb fizikai ismeretekbe merülnénk: a fénysugarak hullámhossza és energiája között fordított arányosság áll fenn. Ezek szerint a hosszabb hullámhosszú fénysugarak kisebb, a rövidebb hullámhosszúak pedig nagyobb energiával bírnak. A látható fény vörös színű spektrumához közel tartozó sugarak hosszabb hullámhosszal, ezért kevesebb energiával, a kék színárnyalathoz közelebb lévők pedig rövidebb hullámhosszal, ezért nagyobb energiával rendelkeznek.

A kék fény alacsonyabb hullámhossz tartományát kék-ibolya fénynek is nevezzük, hiszen ez már lilás árnyalatú. Ezért a láthatatlan elektromágneses sugárzás, közvetlenül a látható kék fény alá eső tartományát ultraibolya sugárzásnak hívjuk.

Miért kék az ég?

A napfény a levegőt alkotó gázok molekuláin szétszóródik. Mivel a rövidebb hullámhosszúságú színeknek, mint például az ibolyának és a kéknek sokkal erősebb a szóródása, mint a hosszabb hullámhosszú narancsnak vagy vörösnek, ezért látjuk kéknek a nappali égbolt színét. A levegő, mint gázkeverék amúgy színtelen.

Kék fény mindenhol

A nappali órákban, a szabadban tartózkodás ideje alatt ér minket a legtöbb kék fény, aminek a napfény a fő forrása. Köszönhetően a modern világ technikai vívmányainak, az utóbbi évtizedekben azonban már az otthonunkban vagy munkahelyünkön is jelentős kék fényhatásnak vagyunk kitéve, ugyanis a plazmatévék, számítógépek, laptopok, tabletek, okostelefonok és más elektronikus készülékek fluoreszcens és LED világítású képernyői is kibocsátanak ilyen hullámhossz tartományban lévő sugarakat. Igaz, a kütyük által kibocsájtott kék fény mennyisége csak töredéke annak, amit a nap kibocsát, de a 21. század embere manapság sokkal több időt tölt a négy fal között a különböző monitorok bámulásával, mint a szabadban. Elgondolkodtató ezért, hogy az ilyen módon minket érő kék fénynek milyen hatása van egészségünkre.

Árt-e a kék fény a bőrnek?

A nagy energiájú kék fény a bőr mélyebb rétegeibe is eljut. A kérdés, hogy mennyire károsítja azt.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a napfény UV-sugárzásához és a levegőszennyezéshez hasonlóan a kék fény is szabad gyökök képződését váltja ki a bőrben, ami végül ráncok és pigmentfoltok kialakulásához vezet. Ha azonban kicsit figyelmesebben végigkövetjük ezeket a vizsgálatokat, feltűnik, hogy olyan lámpákat használtak fényforrásnak, amik sokkal nagyobb mennyiségű kék fényt bocsájtanak ki, mint aminek egy átlagos ember a hétköznapok során ki van téve.

Egy másik lényeges és megnyugtató megfigyelés, hogy az UVA és UVB sugárzástól eltérően a kék fény nem okoz a bőrsejtekben DNS károsodást, ezért nincs szerepe a bőrrák kialakulásában.

A kék fény jótékony hatásai

Mielőtt megkísérelnénk a kék fényt teljesen száműzni az életünkből, fontos említést tenni számos kedvező hatásáról. Ez a magas energiájú sugárzás ugyanis fokozza az éberséget, segíti a memóriát és emeli a hangulatot. Kedvező tulajdonságait ezért az őszi és téli hónapokban fellépő szezonális depresszió fényterápiás kezelésében is felhasználják.

A kék fény nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk ébrenléti és alvási ciklusainak (ún. circadián ritmus) szabályozásában. Ha kint süt a nap, a test szerotonint (más néven: boldogsághormont) és kortizolt (stresszhormont) bocsát ki. Mindkét hormon hatása, hogy ébernek és aktívnak érezzük magunkat. A melatonin ezzel szemben az ún. alváshormon, amelynek következtében a sötétben fáradtnak érezzük magunkat, és mélyen alszunk.

Az elektromágneses spektrum ez a része erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatása is van, emiatt régóta használnak kék fényt pattanásos bőr kezelésére.

Viszonylag friss megfigyelések alapján a kék fény kedvezően hat az artériákra és a vénákra, és némileg csökkenti a vérnyomást.

A kozmetikai ipar megoldása

A kozmetikai ipar természetesen nem lenne a kozmetikai ipar, ha ne találna valamilyen megoldást az újonnan fellépő mumussal szemben. A különböző cégek egymással versenyt futva dobják piacra azokat az arckrémeket és szérumokat, amik ígéreteik alapján védelmet nyújtanak a kék fény okozta ún. screen face ellen.

Az UV-sugarakkal szemben védelmet nyújtó fényvédő termékekben található filterek nem alkalmasak arra, hogy teljes mértékben blokkolják a kék fényt. A fizikai filterek közül a cink-oxid és a titánium-oxid, a kémiai szűrők közül pedig a Tinosorb M képes csupán a kék fény egy kis részét visszaverni ill. elnyelni. Az alapozókban és a púderekben található vas-oxid szintén blokkolni tudja a kék fény egy kis hányadát.

A különböző kozmetikumok hasznos összetevői viszont a szabad gyökök megkötésére használt hagyományos antioxidánsok (pl. C, B3 vagy E-vitamin), függetlenül attól, hogy képződésüket kék fény, UV-sugárzás, vagy egyéb környezeti ártalom váltotta-e ki.

Fiatalságunk megőrzése érdekében mégiscsak töltsünk kevesebb időt a képernyők előtt

Amennyiben késő esti vagy éjszakai órákban éri szervezetünket a kék fény, ez negatívan befolyásolja az egészséges circadian ritmusunkat: éjszaka álmatlanul forgolódunk, nappal pedig fáradtan tántorgunk. Nem érdemes tehát okostelefonunkat az ágyba magunkkal vinni, vagy esti olvasáshoz tabletet használni. Egy nyugodt éjszakai alvás, stresszmentes életmód csodákat képes tenni arcbőrünkkel.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!