Útmutató a fényvédelem útvesztőiben
2018-06-24
Miért van a bőrünknek savköpenye?
2018-10-07
Összes mutatása

Kis ember, nagy felelősség: a csöppségek fényvédelméről

dr siklós krisztina gyermekbőrgyógyászat fényvédelem

Egy csecsemőt vagy totyogó kisgyermeket a nap 24 órájában biztonságban tartani bizony igen kimerítő, teljes munkaidős feladat, mégis mi szülők ezt magától értődő kötelességünknek tartjuk. Igyekszünk otthonunkat csemeténk számára biztonságosnak kialakítani, a konnektorokba vakdugót szerelünk, megvásároljuk nekik a legbiztonságosabbnak és legkényelmesebbnek vélt babakocsit, ellátjuk őket egészséges, lehetőleg bio bébiételekkel – de vajon ilyen gondosan védjük bőrüket a káros napsugaraktól is?

Ebben az életkorban a fényvédelem nem csupán azért fontos, hogy megóvjuk gyermekeinket a napégés közvetlen, fájdalmas következményeitől, hanem hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsük a későbbi életkorban kialakuló bőrrák esélyét. Mert a bőr olyan, mint az elefánt; nem felejt.

Kicsi babák, nagy rizikóval

Az újszülöttek és fiatal csecsemők bőre hajlamosabb napégés kialakulására, mivel kevesebb melaninnal rendelkezik. Ez a pigment amellett, hogy meghatározza bőrünk, szemünk és hajunk színét, a napsugárzással szemben is bizonyos fokú védelmet nyújt. Nagy különbség a nagyobb gyerekhez és a felnőttekhez viszonyítva, hogy csecsemőkorban a napégés sokkal súlyosabb közvetlen tünetekkel járhat: nemcsak a bőr fájdalmas, égő érzését okozza, hanem hólyagos bőrreakciót, a bőr felülfertőződését, lázat, hidegrázást, hőgutát és komoly vízveszteséget is eredményezhet, ami kórházi ellátást tehet szükségessé. Mindent meg kell tennünk tehát, hogy ebben az életkorban a napégést megelőzzük.

Mivel 6 hónapos kor alatt nem ajánlott a fényvédő krémek használata, a fiatal csecsemőket egyedül megfelelő ruházattal és árnyékolással tudjuk óvni a káros napsugaraktól. Fontos odafigyelni arra, hogy a könnyű, jól szellőző nyári ruházat fedje az alkarokat és a lábszárakat. A fejecskékre olyan széles karimájú kalap kerüljön, ami beárnyékolja az arcocskákat, kis füleket és a nyakat. Érdemes a piciket már az első hónapokban hozzászoktatni a kalap viseléséhez. A sétákat lehetőleg délelőtt 10 óra előtt vagy délután 4 óra után ejtsük meg, és a babakocsira szereljünk árnyékoló alkalmatosságot. Sokan megfeledkeznek róla, pedig fontos: az ablakon átjutnak az UVA sugarak. Ezek a sugarak ugyan nem okoznak napégést, mégis a bőr mélyebb rétegeibe jutva károsítják azt, és megemelik a későbbiekben a bőrrák kialakulásának rizikóját.  A kocsik ablakait speciális UV-szűrő árnyékolóval lássuk el!

Miért ne használjuk fényvédő krémet 6 hónapos kor alatt?

A melanin mennyiségén kívül egyéb lényeges különbség is van a csecsemők és a felnőttek bőre között. A csecsemők bőre vékonyabb, beleértve a külső elhalt szaruréteget is. Ez a vékonyabb, elsősorban védő funkciót ellátó szaruréteg védtelenebbé teszi a csecsemőket a kívülről érkező környezeti ártalmakkal szemben; így a fényvédőkben lévő különböző kémiai anyagok is könnyebben a bőr mélyebb rétegeibe jutnak, ily módon a kicsik hajlamosabb allergiás bőrreakció kialakulására. Az újszülöttek és fiatal csecsemők bőréről szinte teljesen hiányzik a vírusokkal és baktériumokkal szemben védelmet nyújtó ún. savköpeny, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy bőrük érzékenyebb fényvédő krémekben lévő kemikáliákkal szemben.  A rájuk jellemző nagyobb testsúlyhoz viszonyított testfelület miatt továbbá számolni kell azzal is, hogy bizonyos anyagok a bőrről fokozottabban szívódnak fel a véráramba.

Milyen fényvédő krémet használjuk 6 hónapnál idősebb csecsemőknél?

Fontos, hogy náluk se feledkezzünk meg a korábban bevált módszerekről (megfelelő ruházat, sapka, árnyékolás), viszont a fedetlen, fénynek kitett területekre már bátrabban használhatunk fényvédő krémeket. Na de milyet? A fényvédő krém széles spektrumban biztosítson védelmet az ultraibolya sugarakkal szemben, tehát az UVA és UVB sugaraktól is védjen. Az SPF érték legalább 30-as legyen. Inkább tisztán fizikai fényvédőt használjunk (ezek cink-oxidot és titánium-dioxidot tartalmaznak), mert ezek nem szívódnak fel a bőrbe, ezért többnyire nem okoznak allergiás reakciót vagy bőr irritációt. Érdemes a fényvédő krémet kisebb bőrfelületen tesztelni, mielőtt nagyobb testfelszínre felkennénk. Rakjunk először kevés fényvédőt a kicsi csuklójának belső felszínére, és pár napig figyeljük meg, hogy van-e bármilyen bőrreakció.

Az izgő-mozgó gyerekeknél praktikus lehet spray formájú fényvédő krémet használni, mert ezt gyorsabban fel lehet kenni, viszont ügyeljünk arra, hogy kellő mennyiség kerüljön a bőrre, és ne fújjuk a fényvédőt közvetlenül az arcra, nehogy az a szembe kerüljön, vagy a kicsi belélegezze.

Mindenekelőtt azonban élvezzük a nyarat, és annak valamennyi örömét!

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!