Van-e akne-ellenes diéta?
2016-11-27
Mi a baj a kozmetikumokban használt ásványi olajokkal?
2017-01-08
Összes mutatása

Megőszülhet-e a haj pár nap alatt?

Bőrgyógyászat megőszülhet-e a haj pár nap alatt

Kortárs krónikások lejegyezték, hogy a guillotine-halálra ítélt francia királynő, Marie Antoinette, a hírhedt Concierge fogházban, a kivégzését megelőző napokban csaknem teljesen megőszült. Hasonló beszámolók alapján, a VIII. Henrik által lefejeztetett Thomas More haja, a Tower falai közt fehéredett ki teljesen a halála előtti éjszakán.

Tényleg lehetséges, hogy valaki súlyos stressz hatására pár nap alatt megőszüljön?

Ha logikusan végiggondoljuk, ez lehetetlen, hiszen a haj látható része elhalt sejtekből áll- ezek nem tudják pár nap alatt színüket megváltoztatni, mert élettelenek. Az elhalt sejtekből felépülő hajszálat, a szabad szem számára láthatatlan, a fejbőrben lévő hajtüszők osztódó sejtjei termelik. Ezek az osztódó szarusejtek (keratinocyták) egymásra rakódva növesztik a hajszálat, és tolják kifelé azt. Egymásra rakódásuk során fokozatosan elhalnak, míg végül csak egy színtelen, nagy szakítószilárdságú fehérjemassza (keratin) marad belőlük. A haj színéért felelős festékanyag (melanin), a hajtüszőkben található pigmentsejtekben (melanocyták) termelődik, majd kis csomagok (melanosoma) formájában a szállítódik a szarusejtekhez. A festékanyagnak két típusa különíthető el: a világosabb szőke és vörös színért felelős feomelanin, és a sötétebb barna és fekete színért felelős eumelanin.  Ennek a két festékanyagnak a különböző arányú keveredése hozza létre az emberekre jellemző, széles skálán mozgó hajszíneket és hajárnyalatokat. Valamilyen oknál fogva, a hajszál kialakításáért felelős szarusejtek hosszabb élettartalmúak, mint a hajszínért felelős pigmentsejtek. Az ősz hajszálak megjelenését részben ezeknek a pigmentsejteknek a fokozatos pusztulása, valamint aktivitásuk csökkenése okozza. Másrész életkortól függetlenül valamennyi hajszálban természetes úton termelődik hidrogén-peroxid (ugyanezt a kémiai anyagot használják mesterségesen szőkítésre és hajfestésre), de ahogy öregszünk, sejtjeink egyre kevésbé képesek ezt lebontani.

Az őszülés kezdetét és mértékét elsősorban felmenőinktől örökölt génjeink határozzák meg. Általánosságban elmondható, hogy a fehér bőrűek őszülnek a legkorábban, az ázsiaiak valamivel később, a feketék pedig a legkésőbb. Az életmód (stressz, dohányzás, táplálkozás) valószínűleg plusz-mínusz öt évet módosíthat az genetikailag meghatározott őszülés kezdetén.

Széles körben elfogadott vélekedés, hogy a stressz felgyorsítja és előre hozza az őszülés folyamatát. Számos feltételezés áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban, de a tudományos bizonyítékok egyelőre hiányoznak. Az egyik elképzelés alapján, a stressz hormonok kedvezőtlenül befolyásolják a pigmentsejtekből a szarusejtekbe történő pigmentanyag átjutását. Egy másik feltételezés szerint a stressz hormonok által provokált gyulladás hatására szabad gyökök (olyan nem stabil molekulák, amelyek károsítják a sejteket) szabadulnak fel, és ez hatással lehet a festékanyag termelődésére.

Bízva a korabeli beszámolók hitelességében, mi történt akkor a bevezetőben említett két történelmi személlyel? Az egyik lehetséges magyarázat, hogy egy ritka autoimmun betegség (ún. diffúz alopecia areata) alakult ki náluk a súlyos stressz hatására. Ebben a betegségben ugyanis csak a pigmentet tartalmazó hajszálak hullnak ki, akár rövid időn belül is, az ősz hajszálak viszont a helyükön maradnak. Az is meglehet, hogy Marie Antoinette kivégzéséhez már nem húzta fel parókáját, így a kíváncsi francia nép kendőzetlenül láthatta eredeti megőszült haját.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!