Mitől bio egy szolárium?
2016-10-30
Van-e akne-ellenes diéta?
2016-11-27
Összes mutatása

Zöld tea: mítosz vagy valóság?

Bőrgyógyászat zöld tea

Manapság nem tudunk anélkül belépni egy kozmetikai üzletbe, hogy ne találnánk a polcokon tucatjával  zöld tea kivonatot tartalmazó különböző szépítő termékeket. Női magazinokban, internetes fórumokon lehet olvasni a zöld tea számos kedvező hatásáról, kezdve a rákmegelőző hatástól, a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében játszott szerepén át egészen a fogyókúrában tanúsított kedvező hatásáig.

Alkati sajátosság, vagy szakmai ártalom, de én ilyenkor hajlamos vagyok behúzni a kéziféket, és feltenni magamban a kérdést: ami ennyi mindenre jó, lehet, hogy igazából semmire sem jó?

Kétségtelen, a teafogyasztásnak különösen az ázsiai országokban hosszú évszázadokra visszanyúló komoly hagyománya van, és a tradicionális kínai és indiai orvoslás kiterjedten használja a zöld teát pl. emésztés elősegítésére, sebgyógyításra vagy kedélyállapot javítására. A mai tudományos nyugati orvoslás azonban abból indul ki, hogy csak szakszerűen elvégzett kísérletekkel, klinikai vizsgálatokkal dönthető el egy gyógymódról, hogy hatásos-e, vagy sem. Az ilyen tudományos módszer lényege, hogy kontrollált körülmények között, nagy páciens számmal dolgozik, nem pedig egyéni beszámolók, vagy hagyományok alapján vonja le a következtetést.

Bár jómagam is rendszeres olvasója vagyok bizonyos női magazinoknak, a tudományos orvoslás elkötelezett híveként, a címben feltett kérdés megválaszolására szakmai lapokban búvárkodtam.

Miben különbözik a zöld tea a többi teafajtától?

A teáknak mind a négy fajtája – fekete, zöld, fehér, oolong (tradicionális kínai) – egy Camilla sinensis nevű meleg égövi, örökzöld cserjéből származik. A leszedés utáni feldolgozás mértéke és módja határozza meg a fogyasztásra alkalmassá vált tea színét.  A fehér tea az egyedüli, amelyet frissen kihajtott, még fejletlen tealevelekből szüretelnek. A többi három teafajta kifejlett levelekből készül, de a zöld teát egyáltalán nem erjesztik, csak serpenyőben kisütik és megszárítják. (A fekete tea teljes mértékben, az oolong tea részben erjesztett). Az erjesztés kiiktatása miatt a zöld teában a hasznos hatóanyagok (ún. antioxidánsok) megőrzik kedvező tulajdonságaikat és hatékonyságukat.

Mik a zöld tea egészségre kedvező hatóanyagai?

A zöldségek és gyümölcsök jellegzetes színének és illatának kialakulásáért felelős polifenolok közé tartoznak a zöld teában is nagy mennyiségben fellelhető ún. katechinek. A 6-féle katechin közül a leghatékonyabb az epigallokatechin-gallát (EGCG). A zöld tea ezen kívül tartalmaz még: ásványi anyagokat (alumínium, réz), vitaminokat (C, B2, D, K), illóanyagokat, alkaloidokat (koffein, teobromin, teofillin), aminósavat (teanin).

Hogyan hatnak a zöld tea hatóanyagai?

A katechinek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, felveszik a harcot a szervezetben termelődő szabad gyökök ellen. A szabad gyököknek ismert sejtmembrán és DNS károsító hatásuk van, és így szerepet játszanak az öregedésben és számos betegség (p. daganatos betegségek, szív-érrendszeri betegségek) kialakulásában.  Az eddig ismert antioxidánsok közül a zöld teában találhatók a leghatékonyabbak.

A teanin a dopamintermelés beindításán keresztül hozzájárul a teafogyasztással összefüggő jó közérzet kialakulásához, és nyugtató hatása lehet az oka, hogy a koffeint is tartalmazó zöld tea fogyasztása nem jár olyan élénkítő hatással, mint a kávéfogyasztás.

A zöld teában 4%-ban található koffeinnek jól ismert a központi idegrendszerre kifejtett serkentő hatása és vízhajtó hatása. Az utóbbi évtizedekben derült fény kifejezett antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságára, ami miatt egyre elterjedtebben használják helyileg alkalmazható készítményekben (krémekben, oldatokban, hajsamponokban).

Van-e létjogosultsága a zöld teának a kozmetikai készítményekben?

Örömmel jelentem: van! Több klinikai vizsgálat egyértelműen alátámasztotta kedvező hatását nemcsak a szépülés területén, hanem bizonyos bőrbetegségekben is.

Mik ezek?

  • Késlelteti a bőr öregedését: egereken elvégzett kísérlet alapján, a zöld tea antioxidáns tulajdonságának köszönhetően lassítja a bőrben a kollagénrostok pusztulását, ezáltal a bőr öregedését. Ez a kedvező hatás fokozható C- és E-vitamin együttes alkalmazásával.
  • Pattanásos bőr állapotán is javíthat, mert gyulladáscsökkentő hatása van, valamint kimutathatóan gátolja a faggyútermelésben szerepet játszó kulcsfontosságú enzimet (5 alfa-reduktáz).
  • Férfi típusú (androgén) hajhullás esetében szintén kimutatták kedvező hatását. (Az EGCG szelektíven gátolja a férfi típusú hajhullásban – a pattanásos bőr kialakulásához hasonlóan – szerepet játszó 5 alfa-reduktáz enzimet.)
  • Hatékony az UV-sugárzás indukálta bőrrák kivédésében, így fényvédő krémek hasznos alkotóeleme.
  • Bizonyították kedvező hatását pikkelysömörben, atopias dermatitiszben és rosaceaban.

 

Tudományosan egyértelműen bizonyított, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása kedvező irányba befolyásolja a vérzsír-szintet, csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és bizonyos daganatok kialakulásának esélyét is.  Továbbra is ellentmondásos viszont, hogy segít-e a fölös kilók lefaragásában.

 

Bátran fogyasszunk tehát zöld teát, naponta legalább három csészével!

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!