Manapság nem tudunk anélkül belépni egy kozmetikai üzletbe, hogy ne találnánk a polcokon tucatjával zöld tea kivonatot tartalmazó különböző szépítő termékeket. Női magazinokban, internetes fórumokon lehet olvasni a zöld tea számos kedvező hatásáról, kezdve a rákmegelőző hatástól, a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében játszott szerepén át egészen a fogyókúrában tanúsított kedvező hatásáig.
Alkati sajátosság, vagy szakmai ártalom, de én ilyenkor hajlamos vagyok behúzni a kéziféket, és feltenni magamban a kérdést: ami ennyi mindenre jó, lehet, hogy igazából semmire sem jó?
Kétségtelen, a teafogyasztásnak különösen az ázsiai országokban hosszú évszázadokra visszanyúló komoly hagyománya van, és a tradicionális kínai és indiai orvoslás kiterjedten használja a zöld teát pl. emésztés elősegítésére, sebgyógyításra vagy kedélyállapot javítására. A mai tudományos nyugati orvoslás azonban abból indul ki, hogy csak szakszerűen elvégzett kísérletekkel, klinikai vizsgálatokkal dönthető el egy gyógymódról, hogy hatásos-e, vagy sem. Az ilyen tudományos módszer lényege, hogy kontrollált körülmények között, nagy páciens számmal dolgozik, nem pedig egyéni beszámolók, vagy hagyományok alapján vonja le a következtetést.
Bár jómagam is rendszeres olvasója vagyok bizonyos női magazinoknak, a tudományos orvoslás elkötelezett híveként, a címben feltett kérdés megválaszolására szakmai lapokban búvárkodtam.
Miben különbözik a zöld tea a többi teafajtától?
A teáknak mind a négy fajtája – fekete, zöld, fehér, oolong (tradicionális kínai) – egy Camilla sinensis nevű meleg égövi, örökzöld cserjéből származik. A leszedés utáni feldolgozás mértéke és módja határozza meg a fogyasztásra alkalmassá vált tea színét. A fehér tea az egyedüli, amelyet frissen kihajtott, még fejletlen tealevelekből szüretelnek. A többi három teafajta kifejlett levelekből készül, de a zöld teát egyáltalán nem erjesztik, csak serpenyőben kisütik és megszárítják. (A fekete tea teljes mértékben, az oolong tea részben erjesztett). Az erjesztés kiiktatása miatt a zöld teában a hasznos hatóanyagok (ún. antioxidánsok) megőrzik kedvező tulajdonságaikat és hatékonyságukat.
Mik a zöld tea egészségre kedvező hatóanyagai?
A zöldségek és gyümölcsök jellegzetes színének és illatának kialakulásáért felelős polifenolok közé tartoznak a zöld teában is nagy mennyiségben fellelhető ún. katechinek. A 6-féle katechin közül a leghatékonyabb az epigallokatechin-gallát (EGCG). A zöld tea ezen kívül tartalmaz még: ásványi anyagokat (alumínium, réz), vitaminokat (C, B2, D, K), illóanyagokat, alkaloidokat (koffein, teobromin, teofillin), aminósavat (teanin).
Hogyan hatnak a zöld tea hatóanyagai?
A katechinek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, felveszik a harcot a szervezetben termelődő szabad gyökök ellen. A szabad gyököknek ismert sejtmembrán és DNS károsító hatásuk van, és így szerepet játszanak az öregedésben és számos betegség (p. daganatos betegségek, szív-érrendszeri betegségek) kialakulásában. Az eddig ismert antioxidánsok közül a zöld teában találhatók a leghatékonyabbak.
A teanin a dopamintermelés beindításán keresztül hozzájárul a teafogyasztással összefüggő jó közérzet kialakulásához, és nyugtató hatása lehet az oka, hogy a koffeint is tartalmazó zöld tea fogyasztása nem jár olyan élénkítő hatással, mint a kávéfogyasztás.
A zöld teában 4%-ban található koffeinnek jól ismert a központi idegrendszerre kifejtett serkentő hatása és vízhajtó hatása. Az utóbbi évtizedekben derült fény kifejezett antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságára, ami miatt egyre elterjedtebben használják helyileg alkalmazható készítményekben (krémekben, oldatokban, hajsamponokban).
Van-e létjogosultsága a zöld teának a kozmetikai készítményekben?
Örömmel jelentem: van! Több klinikai vizsgálat egyértelműen alátámasztotta kedvező hatását nemcsak a szépülés területén, hanem bizonyos bőrbetegségekben is.
Mik ezek?
Tudományosan egyértelműen bizonyított, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása kedvező irányba befolyásolja a vérzsír-szintet, csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és bizonyos daganatok kialakulásának esélyét is. Továbbra is ellentmondásos viszont, hogy segít-e a fölös kilók lefaragásában.
Bátran fogyasszunk tehát zöld teát, naponta legalább három csészével!