Bőrgyógyászat barnítókrém
Hogyan működnek a barnító krémek?
2017-04-16
HPV vírus bőrgyógyászat
HPV tévhitek és tények
2017-06-25
Összes mutatása

Mi az a napallergia?

bőrgyógyászat napallergia

A nyár közeledtével, ahogy melegszik a levegő, többségünk egyre több időt tölt a szabadban. Ilyenkor gyakran keresnek fel a rendelésemen „napallergiás” bőrpanaszokkal.

De mi is az a napallergia? Meg lehet-e előzni? Ha már kialakult, hogyan kell kezelni?

A köznyelven napallergiának nevezett bőrtünet hátterében valójában több, különböző okra visszavezethető bőrbetegség áll, amikben a közös, hogy a napfénynek kitett bőrterületeken alakulnak ki a zavaró kiütések.  A klasszikus értelemben vett napallergia (ún. solaris urticaria) meglehetősen ritka.

Az esetek döntő többségében a „napallergiás” bőrtünetek ún. polimorf fényexanthema-nak felelnek meg. A „polimorf” kifejezés arra utal, hogy a kiütések egyénenként változatos megjelenésűek lehetnek, de ugyanannál a személynél mindig azonos területeken, hasonló formában jelentkeznek. A betegség kialakulásában genetikai tényezők játszanak szerepet. A napfény (elsősorban UVA-sugarai) hatására a bőrben különböző molekulák szerkezete megváltozik, ami az erre hajlamos emberekben egy ún. késői típusú immunreakciót vált ki, ez pedig bőrkiütések megjelenését eredményezi. Leggyakrabban 20-40 éves nőket érint, és általában a késő tavaszi, korai nyári hetekben kezdődnek a kiütések, amikor a bőr hosszú szünet után (téli időszak) először van kifejezettebb napfényhatásnak kitéve. Általában több órás napon tartózkodást követően, a kézfejeken, karokon, vállakon, a dekoltázson és a lábszárakon, jellegzetes viszkető, 2-5 mm-es, vörös, összefolyó, kiemelkedő kiütéseket látunk. Az arc csak nagyon ritkán érintett. Amennyiben a bőrt nem éri ismételt napfényhatás, a kiütések pár hét alatt maguktól, nyom nélkül meggyógyulnak. Ha viszont a még tünetes bőr ismételten UV-sugárzásnak van kitéve, a kiütések súlyosbodnak és kifejezettebbé válnak. A bőrtünetek sajnos évről-évre az első kifejezettebb napfényhatás alkalmával kiújulnak. Megfelelő ruházattal, és széles spektrumú (UVB és UVA sugártartományban is védelmet biztosító) fényvédő krémek alkalmazásával kialakulásuk esélye azonban csökkenthető. Szintén hatásos, ha a bőrt fokozatosan, pár perces napon tartózkodással szoktatjuk hozzá az UV-hatáshoz. Abban az esetben, ha a már kialakult kiütések igen kifejezettek és zavaróak, érdemes bőrgyógyászt felkeresni, mert megfelelő szteroid-tartalmú krémekkel és antihisztamin tablettákkal a panaszok enyhíthetőek, és a gyógyulás folyamata gyorsítható.

Amennyiben napfényhatást követően pár perccel típusos csalánkiütések jelentkeznek, valódi napallergiával (solaris uticaria) állunk szemben. Ahogy ezt már említettem, ez egy nagyon ritka bőrbetegség. Általában 5-10 perces napon tartózkodást követően alakulnak ki a jellegzetes, viszkető csalángöbök, melyek általában pár óra alatt maguktól eltűnnek. A polimorf fényexanthemához hasonlóan itt is általában a karokon, vállakon, dekoltázson és a kézfejeken vannak bőrtünetek, és többnyire az arc itt sem érintett.

Fontos megjegyezni, hogy többféle gyógyszer (pl. pattanás kezelésére használt antibiotikumok) fényérzékenységet okoznak, ami azt jelenti, hogy napfény hatására a fénynek kitett bőrterület könnyebben leég. Ilyenkor ruházattal és fényvédő krémek használatával feltétlenül gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről!

Bizonyos kémiai anyagok (pl. különböző növényi nedvek) a bőrre kerülve szintén fényérzékenységet okozhatnak, és az is előfordul, hogy gyógyszer formájában vagy krémek (pl. fényvédő krémek) formájában a szervezetünkbe, bőrünkre került kémiai anyagok a napfény UV-sugárzásának hatására váltanak ki allergiás bőrreakciót.

Vannak olyan súlyos, több szervrendszert érintő autoimmun betegségek ill. veleszületett kórképek, ahol a napfény provokálja a jellegzetes bőrtünetek megjelenését.

Feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni, ha napfény hatására furcsa, korábban nem jellemző kiütések jelentkeznek, mert előfordulhat, hogy ennek hátterében súlyosabb betegség áll, ami komolyabb kivizsgálást és kezelést igényel.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!