Műköröm és a csúnyaságok amik utána jöhetnek
2019-02-17
Itt a nyár és itt vannak a szúnyogok is
2019-06-10
Összes mutatása

Bemutatkozik elegáns nevén a grízes bőr: keratosis pilaris

Keratosis pilaris Dr Siklós Krisztina Bőrgyógyászat Budapest

A keratosis pilaris bár egy meglehetősen gyakori, ártalmatlan bőrállapot, mégis igen frusztráló tud lenni. Nem egy olyan érintettel találkoztam, aki a nyári nagy melegben is kizárólag hosszú ujjú pólót viselt, mert szégyellte a felkarjain éktelenkedő, konstans libabőrre emlékeztető elváltozásait. Annak ellenére, hogy az ilyen grízes bőr teljesen és véglegesen nem gyógyítható, szerencsére pár dolgot lehet tenni a tünetek enyhítésére.

Kiknél és miért alakul ki?

Ez a zavaró bőrjelenség gyakoribb, mint gondolnánk, ugyanis az emberek 40%-át érinti, sőt fiataloknál akár 60-80%-ban is előfordul. Ilyenkor jellegzetes apró, bőrszínű vagy rózsaszín, tapintásra gyakran dörzspapírra emlékeztető dudorok jelennek meg az érintettek felkarján, combján, esetleg arcán. Ezek a kicsi dudorocskák keratinnal eltömődött szőrtüszőknek felelnek meg. A keratin a bőr természetes és hasznos fehérjéje, ilyen esetben azonban a hámsejtek (ún. keratinocyták) érési folyamata zavart szenved, aminek eredményeként ebből a fehérjéből a szükségesnél több termelődik. Mivel a faggyúmirigyek a szőrtüszőkön keresztül juttatják a faggyút a bőrfelszínre, az eltömődött pórusok (szőrtüszők kivezető nyílásai) miatt ez a folyamat is elégtelenné válik, károsodik a bőr hydrolipid rétege, így az érintett terület könnyen kiszáradhat, ami növeli az ekcéma kialakulásának az esélyét.

A pontos kiváltó oka ennek a folyamatnak még nem ismert, annyi viszont biztos, hogy genetikai tényezők szerepet játszanak benne. Veleszületett hajlamon alapuló ekcéma (ún. atópiás dermatitisz) esetén is gyakrabban fordul elő. A bőrtünetek megjelenése szezonálisan változó lehet; télen, amikor alacsonyabb a levegő páratartalma, többnyire látványosabb, míg nyáron általában kevésbé feltűnő.

Mit tegyünk és mit ne tegyünk?

  • Ne vakarjuk vagy dörzsöljük a bőrt, mert ilyenkor még jobban kiszárad!
  • Télen az otthonunkban és munkahelyünkön használjunk párologtatót!
  • Lehetőleg minél rövidebb ideig, minél kevésbé meleg vízzel zuhanyozzunk, és mellőzzük a hosszú, forró vizes fürdéseket!
  • Rendszeresen, és fokozottan hidratáljuk a bőrt! Lehetőleg illatanyag-mentes, zsírosabb kenőcsöket használjunk, közvetlenül zuhanyzás után. Hasznos összetevője a hidratálóknak a niacinamid, mert segít helyreállítani a bőr védőrétegét (ún. barrier réteg), és enyhén hámlaszt is. Az édesgyökér és zöld tea kivonatot tartalmazó készítmények pedig hasznosak lehetnek gyulladt tünetek csillapításában.
  • A különböző hámlasztó kenőcsök eltávolítják az elhalt szarusejteket a bőrfelszínről, ily módon enyhítik a tüneteket. Alfa-hydroxisavat, tejsavat, szalicyl savat vagy karbamidot tartalmaznak.  Ezek a hatóanyagok a bőr kipirosodását, égő érzetét okozhatják, ezért kis gyermekeknél óvatosan használjuk őket!
  • Retinoid (A-vitamin származék) tartalmú krémek használatával megelőzhető a szőrtüszők kivezető nyílásainak eltömődése. Az ilyen készítmények azonban csak receptre kaphatók, és a hámlasztó kenőcsökhöz hasonlóan a bőr kipirosodását, irritációját, hámlását is okozhatják. Terhes és szoptató nőknek ellenjavallt használatuk.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!