Mi a baj a kozmetikumokban használt ásványi olajokkal?
2017-01-08
Tévhitek az anyajegyekkel és a festékes bőrrákkal kapcsolatban
2017-02-19
Összes mutatása

Anyajegyből szőrszálat kihúzni?

Gyakran elhangzó kérdés az anyajegyvizsgálat során:
Szabad-e az anyajegyből a zavaró szőrszálat csipesszel kihúzni?

 

Több internetes fórum óva int ettől, arra hivatkozva, hogy ily módon rendszeres irritációnak tesszük ki az anyajegyet, ami annak később rosszindulatú átalakulását indíthatja el. Ez a vélekedés egyike a széles körben elterjedt tévhiteknek, ugyanis tudományosan egyáltalán nem bizonyított.

A festéksejtes anyajegyek daganatos átalakulásában az orvostudomány mai ismeretei alapján, az örökletes tényezőkön kívül a nap UV-sugárzásának van szerepe. Mivel génjeinket nem tudjuk megváltoztatni, az egyetlen amit tehetünk, hogy óvjuk az az anyajegyeket ruházattal vagy fényvédő krémekkel, ezektől a ártalmas sugaraktól. A festékes bőrrák egyébként kb. 50%-ban nem is meglévő anyajegyből indul ki, hanem újonnan képződik, és a szőrszálakkal bíró anyajegyek különösen ritkán szoktak rosszindulatúan elfajulni.

Ha bármilyen módszerrel (csipesszel, gyantázással, borotválással vagy lézeres eljárással) is szőrtelenítjük az anyajegyet, azzal legfeljebb szőrtüszőgyulladást tudunk előidézni, ami általában pár napon belül magától is meggyógyul, de a daganatos átalakulás rizikóját ezzel nem növeljük.

Az anyajegyek nem termelnek szőrszálakat, hanem a szőr rajtuk keresztül nő: szőrtüszők szinte az egész bőrrel fedett testfelszínen megtalálhatók, beleértve az anyajeggyel bíró területeket is. Az anyajegyeket alkotó, sűrűn elhelyezkedő pigmentsejtek csoportján keresztül nővő szőrszálak gyakran sötétebbek és vastagabbak, és ez különösen az arcon, esztétikailag zavaró lehet. Jó hír, hogy az ilyen szőrszálak akár csipesszel is nyugodtan eltávolíthatók.

Fontos azt is megjegyezni, hogy ha egy festékes anyajegy pigmentációja, mérete vagy általánosságban a megjelenése megváltozik, feltétlenül mutassuk meg bőrgyógyásznak!

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!