Kis ember, nagy felelősség: a csöppségek fényvédelméről
2018-07-29
Miért van a bőrünknek savköpenye?
2018-10-07
Összes mutatása

Mit kezdjünk a bőrünkön lévő Demodex atkákkal?

Az emberi szervezet biológiai szempontból nem önálló – ez sokak számára ismert tény, de vannak, akiknek meghökkentő információ. Az arányok tekintetében azonban legtöbbünk bizonyára elcsodálkozik, ugyanis testünk több trillió sejtjei közül mindössze 10% humán eredetű, a maradék 90% pedig különböző mikroba (baktérium, gomba, apró egysejtű élősködő). Ennek ellenére – a nagyfokú méretbeli különbségeknek köszönhetően – a mikrobák az emberi test tömegének mindössze 1-2 %-át adják. Szervezetünk apró idegen élőlényekkel történő benépesítése születésünktől egészen halálunkig tartó folyamat. Többségük hatékonyan hozzájárul testünk kiegyensúlyozott, optimális működéséhez (pl. bizonyos bélbaktériumok K-vitamint termelnek). Ilyen, általában ártalmatlan mikroba, a legtöbb felnőtt bőrén megtalálható un. Demodex atka, amiről azonban az utóbbi évtizedek kutatásai alapján kiderült, hogy bizonyos körülmények között szerepe van egyes bőrbetegségek kialakulásában.

A Demodex atkáról

A legkisebb ízeltlábúak közé tartozó Demodex atkák népes családjából mindössze kettő, a Demodex folliculorum és a Demodex brevis található meg az emberi bőrben. A szőrtüszőkben és a hozzájuk kapcsolódó faggyúmirigyekben élő D. folliculorum 0,3-0,4 mm hosszúságú, a D. brevis ennél kicsit rövidebb (0,15-0,2 mm). Méretüknél fogva szabad szemmel nem láthatók, viszont mikroszkóppal vizsgálva könnyen felismerhetők. A szőrtüszőkben felhalmozódó elhalt bőrsejtekkel, hormonokkal és faggyúval táplálkoznak. Főleg a faggyúmirigyekben gazdag bőrfelszíneken, az arcon (beleértve a szempillákat és a szemöldököt is), a hajas fejbőrön, fülkagylóban, nyakon, mellkas területén élnek. 4 pár aprócska ízelt lábuk segítségével óránként 8-16 mm-t tesznek meg, főleg az éjszaka folyamán, mivel az élénk fény hatására nappal többnyire visszavonulnak a szőrtüszőkbe.

Az emberi bőrben való megjelenésüket és számukat elsősorban az életkor, és az ezzel összefüggésben lévő faggyútermelés mértéke határozza meg. 5 éves kor alatt, amikor a bőr faggyútermelése még elenyésző, csak kivételes esetben mutatható ki a bőrben, viszont 20-30 éves korban egyes vizsgálatok adatai alapján csaknem 100%-os az előfordulási aránya.

Mikor okoz bőrbetegséget a Demodex atka?

Ahogy azt már említettem, a legtöbb felnőtt ember a bőrében hordozza a Demodex atkát, anélkül, hogy ez bármilyen bőrbetegség kialakulását provokálná. Az atka jelenléte önmagában tehát nem jelent semmi rosszat (hasznos funkciója is van, az elhalt bőrsejteket „eltakarítja”).

Vannak azonban olyan több kiváltó tényezőre visszavezethető, un. multifaktoriális bőrbetegségek, aminek kialakulásában szerepet játszhat ez a mikroba. Ilyenkor valószínűleg a bőr ellenálló képességének csökkenése következtében az atkák száma a szőrtüszőkben jelentősen felszaporodik (szőrtüszőnként számuk 5 fölé emelkedik), valamint a bőr mélyebb rétegeibe jutnak, és ez a két tényező egyfajta gyulladásos folyamatot provokál.

Milyen bőrbetegségeket okoz a Demodex atka?

Mivel máig sok a tisztázatlan kérdés, ez a terület továbbra is kutatások tárgyát képezi. Nem tudjuk például, hogy az atkák szőrtüszőkben való elszaporodása járul-e hozzá a bőrtünetek kialakulásához, vagy fordítva, a gyulladt szőrtüszők okozzák az atkák számának növekedését.

Mindenesetre az alábbi bőrbetegségekben a Demodex atkák számbeli növekedését észlelték, és ez alapján felmerült kóroki szerepük a tünetek kialakulásában:

  1. Rosacea bizonyos formája (un. papulo-pustulosus rosacea)
  2. Demodicosis vagy demodexfolliculitis
  3. Demodex dermatitis
  4. Férfi típusú (androgén) alopecia

 

Hogyan lehet elpusztítani a bőrben lévő atkákat?

 

Szerencsére vannak már olyan helyileg alkalmazható készítmények (ivermektin vagy permektin hatóanyagúak), amik segítségével a Demodex atkák szaporodása gátolható, így azok előbb-utóbb kihalnak a bőrben. Fontos, hogy használatuk előtt konzultáljunk szakemberrel, ne önkényesen alkalmazzuk őket! (A készítmények egy része amúgy is vényköteles.) Rendeltetésszerű, rendszeres használatuk mellett pár hónap alatt a bőrtünetek látványos javulása érhető el.

 

Az atkák elszaporodásának megelőzése érdekében az alábbiak javasoltak:

 

  1. Az arc napi kétszeri tisztítása szappanmentes arctisztítóval
  2. Az olajos arctisztítók és zsíros makeup-ok kerülése
  3. Az elhalt hámsejtek eltávolítása érdekében időnként kíméletes peeling alkalmazása

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!